Vensters van de LHBTQIA+ gemeenschap in het Koninkrijk der Nederlanden

LHBTQIA+ kleurt de geschiedenis

Help jij de regenboogcanon inkleuren?

Het projectteam van de Regenboogcanon

Jan-Willem de Bruin (hij/hem) is sinds z’n 19de actief binnen de beweging. Via de jongerengroep van COC Zwolle werd hij actief in het landelijk LHBTI-jongerenwerk en jarenlang was hij één van de stille krachten achter jongerenblad Expreszo. Hij is één van de founding fathers van fetish feest XXXLeather en berenfeest Furball en van de meer vanille PINK-buurtborrels in de hoofdstad. Hij is werkzaam op het federatiekantoor van COC Nederland, bestuurslid van de stichting De Rose Jo(n)ker, Stichting Bedayaa Organization en sinds de zomer van 2020 betrokken bij de Regenboogcanon. In 2021 werd hij voor zijn jarenlange betrokkenheid bij de Regenbooggemeenschap geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

Femke Hurkmans (die/diens) heeft Culturele Voorlichting gestudeerd en was betrokken bij de organisatie ViRUS, een jaarlijks Cultureel festival in Eindhoven waar Femke zich bezig hield met de filmprogrammering en publiciteit. Femke organiseerde filmavonden in de AOR en thema-avonden in de Effenaar. Daarnaast werkte Femke onder andere als vrijwilliger in een dierenasiel en gaf Nederlandse les aan asielzoekers. In 2006 is Femke in Amsterdam gaan wonen om een LGBT netwerk bij Amnesty op te zetten. Femke is sinds 2010 betrokken bij het Transgender Netwerk Nederland, filmfestival TranScreen en is sindsdien voorzitter van de stichting TransMotion.

Laura Kok (zij/haar) is momenteel bezig met haar afstudeerscriptie voor de Research Master Genderstudies in Utrecht. Ze heeft een BA in Media Studies. Haar research interesses liggen binnen Queer Theory en Trans Studies en ze schrijft voornamelijk over queerness, gender en asexualities. Daarnaast is ze sinds 2017 betrokken bij de kerngroep van het filmfestival TranScreen: het Amsterdam Transgender Filmfestival. Laura is een senior fellow van Humanity in Action Nederland.

Marloes ten Ham (zij/haar) is actief als zelfstandig voorlichter bij COC Midden-Nederland. Algemeen bestuurslid PvdA Amsterdam en lid werkgroep ‘de Inclusieve Stad’. Marloes is sinds 2019 met ondersteuning van Project20 een interviewreeks opgestart waarbij slachtoffers van anti-LHBTQIA+ geweld en discriminatie geïnterviewd worden met als doel de meldingsbereidheid te verhogen en accuraat beleid te formuleren. Studeerde Bestuur- en Organisatie wetenschappen met als specialisatie gender & diversity en rondt momenteel de bachelor Wijsbegeerte af. 

Hans Klijn (hij/hem) besloot in 2020 zich actiever te gaan inzetten voor de LHBTQIA+-gemeenschap en is sinds april van dat jaar adjunct-hoofdredacteur van online queermagazine Expreszo. Diezelfde zomer nog sloot hij ook aan bij de Regenboogcanon. Bij Expreszo schrijft hij veel over muziek, maar ook over liefde en seks. Dat doet hij zowel vanuit eigen ervaring en inzichten als die van anderen. Dankzij de Regenboogcanon kan hij zich ook storten op de geschiedenis van de LHBTQIA+-gemeenschap.

Richard van de Burgt (hij/hem) zet zich in voor de LHBTQIA+-gemeenshap vanuit de politiek. Hij is raadslid in Geldrop-Mierlo, waar hij succesvol het onderwerp op de agenda zette om zo tot een lokaal beleid te komen. Richard is actief lid van het PvdA Roze Netwerk, waarin hij enkele jaren bestuurslid was en initiatiefnemer van het roze ombudsteam. Daarnaast heeft hij binnen de PES/S&D het huidige activisten netwerk van Rainbow Rose opgericht; hierin verenigen sociaaldemocraten uit Europa zich om de emancipatie internationaal vooruit te helpen. 

Wiljan Linders (hij/hem) organiseerde voor mensenrechtenstichting Urgent samen met anderen de Activistenbar en activiteitenprogramma’s voor internationale LHBTQIA+-mensenrechtenverdedigers. Wiljan heeft veel ervaring als campaigner en organizer bij uiteenlopende maatschappelijke projecten en de PvdA. Hij werkt nu als eindredacteur bij de Wiardi Beckman Stichting.