Vensters van de LHBTQIA+ gemeenschap in het Koninkrijk der Nederlanden

LHBTQIA+ kleurt de geschiedenis

Help jij de regenboogcanon inkleuren?

Frequently Asked Questions

(Veelgestelde vragen)

 

Wat is de regenboogcanon?
De regenboogcanon wordt een verzameling van 75 LHBTQIA+ geschiedenisverhalen die zelden of nooit worden verteld.

De regenboogcanon is een initiatief van een groep LHBTQIA+’ers die zichzelf niet herkende in de geschiedenislessen. De verhalen over LHBTQIA+’ers missen vaak wanneer we het hebben over de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden.

Wat is een ‘venster’?

Een ‘venster’ is het woord dat we gebruiken voor één onderwerp. Dit kan dus een geschiedenisverhaal zijn over een persoon, een gebeurtenis of een periode. Denk bijvoorbeeld aan de AIDS-crisis of het openstellen van het huwelijk.

 

Hoe kan ik iets insturen?
Iedereen mag zoveel ideeën voor vensters insturen voor de regenboogcanon. Dit kan via dit formulier. Hier geef je aan welk onderwerp je graag doorgeeft en onder welke categorieën dit onderwerp valt. Ook geef je hier aan wanneer dit ongeveer is gebeurd in de geschiedenis. Voor ieder nieuw venster vul je het formulier opnieuw in. Vul het formulier zo volledig mogelijk in, je helpt dan de commissie een goed geïnformeerde beslissing te nemen.

Wie beslist wat er in de regenboogcanon komt?

Een onafhankelijke commissie buigt zich over alle ingezonden vensters en beslist welke verhalen een plekje krijgen in de regenboogcanon. De commissie bestaat uit leden die de volledige LHBTQIA+-gemeenschap vertegenwoordigen. Je vindt op onze website wie er in de commissie zitten..

 

Wanneer weet ik of mijn venster in de canon komt?

Helaas kunnen we niet op iedere inzending persoonlijk reageren. Ook is het goed mogelijk dat hetzelfde onderwerp meerdere keren wordt ingestuurd. Pas bij de publicatie van de regenboogcanon kom je erachter of jouw onderwerp(en) zijn geselecteerd. Het blijft dus nog even een verrassing!

 

Hoe kan ik de regenboogcanon steunen?

Je kunt de regenboogcanon op verschillende manier steunen: 

  • Help ons financieel een handje door een donatie te doen. 
    • De stichting heeft een ANBI-status, wat betekent dat donaties van de belasting aftrekbaar zijn.
  • Geef je vensters door via het formulier en moedig je vrienden en familie aan dit ook te doen. we hebben natuurlijk veel verhalen nodig uit de LHBTQIA+-geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden. 
  • Volg ons op social media. Zo blijf je zelf ook op de hoogte van alle laatste nieuwtjes over de regenboogcanon.

 

Waarom is de regenboogcanon nodig?

De initiatiefnemers misten verhalen over mensen zoals zijzelf in de geschiedenislessen, maar ook in de Canon van Nederland. In deze canon zijn vooral verhalen te vinden over mensen die hetero en cisgender zijn. De geschiedenis is zoveel kleurrijker dan veel mensen denken, daarom willen de initiatiefnemers graag meer en nieuwe verhalen delen over het Koninkrijk der Nederlanden.